« Αρχική σελίδα | 10+1 πράγματα που (προσπαθώ να) κάνω για το περιβά... » | Χώρα Πάτμου » | Πάτμος » | Καλό ταξίδι, Αμαλία... » | Newcastle-Upon-Tyne » | Μια λυπημένη σκέψη » | Ανθολογικό quiz » | Τα πρωινά της σιωπής » | Η χωριάτικη και οι Δώδεκα Απόστολοι » | Το χάρτινο σπίτι (μας) »

10+1 πράγματα που (προσπαθώ να) κάνω για το περιβάλλον [μέρος δεύτερο]

Δεύτερη συνέχεια των περιβαλλοντικών αναρτήσεων και όσο γράφω τόσο προβληματίζομαι...

4. Ανακυκλώνω όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρώτα από όλα μέσα στο σπίτι, π.χ. πλένω τα γυάλινα βαζάκια και τα ξαναχρησιμοποιώ για προϊόντα που αγοράζω χύμα, συγκεντρώνω τις εκτυπώσεις μίας όψης και εκτυπώνω και την άλλη όψη του χαρτιού· έξω από το σπίτι, π.χ. προωθώ τα ρούχα, τις συσκευές και τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιώ σε ανθρώπους που τα χρειάζονται ή σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ξεχωρίζω και ανακυκλώνω το χαρτί και τις μπαταρίες.
Η ανακύκλωση συσκευών με βοήθησε να ξεφορτωθώ τους παλιούς μου υπολογιστές, αν και με αρκετή καθυστέρηση. Εδώ και λίγους μήνες έχουμε στη γειτονιά μας τους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών και προσπαθώ να ξεχωρίσω τις συσκευασίες από τα οργανικά απορρίμματα, αν και όχι πάντα με επιτυχία. Δεν είναι πάντα τα πράγματα και τόσο εύκολα: η κοντινότερη καμπάνα ανακύκλωσης χαρτιού βρίσκεται 5 λεπτά ανηφόρα από το σπίτι μας, (5 αεράτα λεπτά όταν είσαι ανάλαφρος, 7-8 βαριά λεπτά όταν είσαι φορτωμένος με το χαρτί)· η εύρεση του μπλε κάδου ανακύκλωσης θυμίζει την αναζήτηση του χαμένου δισκοπότηρου: στο τετράγωνό μας δεν υπάρχει, υπήρχε στο διπλανό τετράγωνο αλλά τον πήρανε, 2 τετράγωνα παραδίπλα είναι μονίμως γεμάτος, τελικά 4 τετράγωνα αργότερα mission accomplished! (Ευτυχώς τις περισσότερες μεταφορές τις αναλαμβάνει το έτερον ήμισυ.)

5. Προτιμώ τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Δεν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς: οι γυάλινες συσκευασίες πολλές φορές επιστρέφονται, οι χάρτινες και οι μεταλλικές είναι προτιμότερες και εύκολα ανακυκλώσιμες. Επιλέγω λοιπόν το αναψυκτικό σε αλουμινένιο κουτάκι παρά σε πλαστικό, αλλά πολλές φορές φτάνω σε αδιέξοδο: να επιλέξω βιολογικό γάλα σε πλαστικό μπουκάλι ή μη βιολογικό σε χάρτινο;

6. Όχι άλλες πλαστικές σακούλες: Μάλλον τις έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που θεωρείται αυτονόητο ότι θα φορτωθούμε τουλάχιστον μία ακόμα και στην πιο μικρή συναλλαγή! Ε, λοιπόν το παλεύω: αν το αντικείμενο είναι μικρό, αρνούμαι ευγενικά τη σακούλα και το τοποθετώ στο σακίδιό μου· όταν έχω ήδη μια σακούλα, προσπαθώ να βολέψω τις επόμενες αγορές στην ίδια και στο σούπερ μάρκετ χρησιμοποιώ πια μια γερή τσάντα με θήκες ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Δεν είναι πάντα εύκολο και το πιο τρελό είναι ότι κάποιοι καταστηματάρχες το θεωρούν προσβλητικό να βάλουν το προϊόν τους σε μια σακούλα χωρίς το λογότυπό τους! Τότε χρησιμοποιώ τη φράση κλειδί: «Ας σώσουμε ένα κλαράκι!»


Έπεται συνέχεια...

Ετικέτες

Καλά πάμε μέχρι εδώ...περιμένω και τα υπόλοιπα...να ανοίξω τα χαρτιά μου και να ψαχτώ...

Γλαρένιες αγκαλιές

Εν πολλοίς κι εγώ πράττω τα ίδια με εσένα, εκτός από το 1. Ευτυχώς ή δυστυχώς μου είναι απαραίτητο για την καθημερινή μου εργασία. Προσπαθώ όμως να μην το χρησιμοποιώ για κοντινές αποστάσεις, πηγαίνοντας είτε με τα πόδια είτε με ΜΜΜ.

Ελπίζω αύριο να έχω ορισμένες απαντήσεις για το θέμα της ανακύκλωσης!

Αγαπητή φύρδην-μίγδην
καλώς ήρθες!
Κι εγώ που τα έχω ανοίξει τα χαρτιά μου, ψάχνομαι ακόμα!
Είναι μεγάλο το θέμα!

Αγαπητέ exitmusician καλώς ήρθες!
Πολλά blogs σεργιάνισα τον τελευταίο καιρό αναρωτώμενη αν οι bloggers έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες. Βρήκα αρκετές λίστες για πράγματα που πρέπει να κάνουμε, αλλά σχεδόν κανένας δε γράφει τι κάνει ο ίδιος. Πού πετυχαίνει και πού αποτυχαίνει.
Χαίρομαι που το blog σου και το σχόλιό σου αναφέρονται σε όσα προσπαθείς ο ίδιος. Γράφουμε πιο ουσιαστικά, νομίζω, όταν έχουμε την εμπειρία.

Στη Βρετανία τα super markets σου δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσεις μαζί με τα ψώνια σου ‘bags for life’, για το αμελητέο ποσό των 10 πενών. Αυτές είναι ισχυρής αντοχής ευμεγέθεις πλαστικές σακούλες, τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά. Όταν φθαρούν μπορείς να τις πας πίσω στο super market για δωρεάν αντικατάσταση. Φυσικά το κόλπο είναι να κρατάς μία πάντα διπλωμένη στην τσάντα σου για κάθε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο super market – εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ μια από τις δωρεάν πάνινες τσάντες με τις οποίες μας βομβαρδίζουν τα διάφορα περιοδικά κάθε μήνα, très chic!

Αγαπημένο ρόδι, καλώς ήρθες!
Κι εδώ κάποια souper market πουλάνε τέτοιες τσάντες. Η δικιά μου κόστισε 70 λεπτά και φυσικά δεν έρχεται με ισόβια εγγύηση (καμιά σχέση με τη δικιά σου δηλαδή, ως προς τους όρους αγοράς).
Οι πάνινες τσάντες είναι πιο βολικές για να τις κρύψεις στο σακίδιό σου, αλλά άντε να χωρέσεις σ' αυτές συσκευασία 8 ρολό (ανακυκλωμένου) χαρτιού υγείας!
Πάντως το θέμα έχει τόσο ζουμί και τόσο γέλιο μερικές φορές, που λέω να του αφιερώσω (και) ξεχωριστό post.

Δημοσίευση σχολίου